Kryptering • Artikel
29 mars, 2021
Vad är VPN?
VPN är en akronym för Virtual Private Network (Virtuellt Privat Nätverk) och är en teknik som används för att skapa säkra förbindelser, även kallat ”VPN-tunnlar” mellan två punkter på ett öppet nätverk. Internetleverantörer kan visserligen se mängden data som skickas mellan ens enhet och VPN-servern, men i och med att trafiken krypteras kan ingen utomstående se innehållet i trafiken.
- Populära webbtjänster som exempelvis Netflix har landsspecifika restriktioner kring innehållet. Oftast har det att göra med avtal kring rättigheter för visning i olika länder. På så vis får de som surfar från USA möjlighet till ett större utbud av serier och filmer än någon som surfar från Sverige. Genom att använda sig av en VPN-tjänst med server i USA kan man ”lura” Netflix så att det ser ut som om man kommer från USA och får då tillgång till ett större utbud. Ett annat exempel är Svt Play som enbart tillåter tittar från Sverige, vilket gör att utlandssvenskar måste koppla upp sig mot VPN för att kunna se sina favoritprogram.
- Många användare vill idag värna om sin integritet och sin egen säkerhet. Såväl bolag som statliga myndigheter övervakar vad man gör på internet idag. Genom att ansluta sig via VPN begränsas möjligheterna för dessa att övervaka vad man gör på nätet.
- De flesta känner idag till att det är olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material via torrentsidor, som exempelvis ThePirateBay. Trots det är fortfarande väldigt många som gör det. De som är lite mer säkerhetsmedvetna väljer ofta att använda sig av VPN för att göra det svårare för polis och andra att bevisa att ett brott har begåtts.
- Skolor och arbetsplatser väljer i allt större utsträckning att begränsa vilka sidor användarna får besöka och inte besöka. En skola kan exempelvis ha intresse av att spärra siter som Facebook och Youtube för att eleverna ska arbeta mer effektivt. Men via VPN ser inte skolan vilka sidor du surfar till och du kan då kringgå restriktioner.
- I många länder finns restriktioner i större skala. Vissa länder vill styra vad medborgarna kommer i kontakt med för information och har ett intresse att censurera exempelvis händelser och innehåll. I Kina censureras exempelvis Massakern på Himmelska Fridens Torg. Via VPN kan man runda den här typen av påtvingande restriktioner.
- Den som har ett eget nätverk där hemma, där exempelvis bilder och filmer lagras. Kan via VPN skapa en säker anslutning till mediabiblioteket och på så vis komma åt innehåll oavsett var man befinner sig.
- Ibland vill man sopa igen spåren efter sig själv. Genom att använda VPN kan man undvika spår kring exempelvis känslig research man ägnar sig åt. Är man polis kanske man inte vill att ens sökningar efter kriminella ska kunna kopplas till en själv eller Polismyndigheten. Kanske är man en whistleblower och vill rapportera om oegentligheter? Anledningarna till att sopa igen spåren kan vara många.
Kontakta oss
Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.
08-545 333 00
Vi svarar dygnet runtinfo@sentor.se
För generella förfrågningarsoc@sentor.se
Använd vår PGP-nyckel