In English
tvåfaktorsautentisering

Lösenord • Artikel

29 mars, 2021

Vad innebär tvåfaktorsautentisering?

Alla använder vi lösenord på nätet. Ofta har vi mängder av olika konton där vi loggar in med vår mailadress och ett lösenord. Även om det finns en del som känner till att det är viktigt med ett starkt lösenord brukar de flesta försumma det av praktiska skäl. Det är svårt att komma ihåg sina lösenord till alla konton och därför används ofta samma eller liknande lösenord.

No url in Embed block

  • Google: Har du ett Gmail-konto? Administrerar du Google Analytics? Är du aktiv på Google Plus? Det finns många anledningar till att säkra upp sitt Google-konto. För många är Gmail-kontot navet i deras digitala liv vilket gör det desto viktigare att skydda. Googles Tvåfaktorsautentisering kan du aktivera här och du kan använda deras Google Authenticator-app för Android och iOS för att ytterligare förenkla användet. Tycker du att du det blir tröttsamt att fylla i en kod för din hemdator varje gång du loggar in? I så fall väljer du bara att lägga till den datorn för betrodda användare. Det går att anpassa när verifikationskravet så att det passar just dig. Tumma dock inte för mycket på säkerheten…
  • Microsoft: Om du inte använder Gmail som mail-konto är sannolikheten stor att du använder ett Microsoft-konto. Microsoft har självklart också tänkt på Tvåfaktorsverifikation. Aktivera det här så får du en sjusiffrig kod via ett sms eller ett email när du försöker logga in från en ny enhet. Microsoft verifiering fungerar med ett flertal olika autentiseringsappar.
  • Apple: I takt med att Apples marknadsandelar vuxit har allt fler ett Apple-konto som är kopplat till ens olika enheter och för att göra appköp i deras AppStore. Aktivera Tvåfaktorsverifikation här och addera ett extra lager av säkerhet till ditt Apple-konto. Med detta aktiverat får man en fyrsiffrig verifikationskod via sms eller via Find My iPhone.
  • WordPress: Driver du en webbplats eller har du en blogg som är baserad på CMS-verktyget WordPress. I så fall bör du fundera över att aktivera Tvåfaktorsautentisering omedelbart så att ingen får access till webbplatsen. Det är väldigt enkelt att lägga till, ladda ner pluginent Google Authenticator och aktivera detta och installera Google Authenticator-appen på din telefon.
  • Facebook: Ett hackat Facebook-konto kan innebära en hel del problem eftersom de flesta använder sina rättmätiga personuppgifter på det sociala nätverket. Verifiering sker med sexsiffrig kod som skickas till din telefon när du försöker ansluta från nya platser och enheter. Aktivera verifieringen här. Verifieringen fungerar utmärkt med Googles Authenticator och ”The Code Generator”, en funktion som finns integrerad i många Facebook-appar.
  • Twitter: Twitter är ett populärt mål för hackers och för de som vill sprida spam. Nu går det att lägga till Tvåfaktorsautentisering för sitt konto där en sexsiffrig kod skickas via sms när inloggning är på väg ske från en ny enhet. Du aktivera verifieringen här men dessvärre fungerar det bara använder med mobiloperatören Tre här i Sverige.
  • LinkedIn: Precis som på Facebook är vi öppna med vilka vi är på LinkedIn. Här kan du aktivera Tvåfaktorsautentisering och det krävs då att verifiering görs via en sexsiffrig kod som mottas via ett sms när du ska logga in från en ny enhet.
  • Dropbox: Att förvara sina filer i molnet kan tyckas praktiskt, men vad händer den dagen då någon annan tar över kontot? Att skydda sitt konto är med andra ord väldigt viktigt. Dropbox-autentisering kan slås på här och innebär att du behöver slå en sexsiffrig kod när du loggas in från en ny enhet. Fördelen med Dropboxs verifering är att den fungerar bra med Google Autenticator-app och andra autentiseringsappar. Glöm inte att dina filer fortfarande är relativt oskyddade, ett sätt att öka säkerhetsnivån ytterligare är att kryptera dessa filer.
  • Evernote: Evernote är en annan mycket populär molntjänst där det går att aktivera Tvåfaktorsverifiering. Aktivera genom att klicka här och bäst fungerar det med en app som Google Authenticator.
  • PayPal: Sköter du betalningar online via PayPal är det enormt viktigt att lägga till Tvåfaktorsverifiering så att ingen obehöriga har möjlighet att göra transaktioner och komma över viktiga uppgifter. Läs mer här om hur du kan aktivera verifieringen!

Kontakta oss

Vi erbjuder flera kontaktvägar och återkopplar så snart som möjligt. Har du känslig information ber vi dig att maila krypterat.